Biomasszára alapozott távfűtőmű

Távhő szolgáltatás

A megújuló energiahordozó alapú, fenntartható és klímabarát energiaellátás létrehozása nem csupán az uszodát érintette, hanem a Harmónia Idősek Falva épületegyüttesét is. A teljes komplexumban korábban a fűtési és meleg víz igényeket is földgázüzemű kazánok elégítették ki, ám növekvő energia árak emelkedése egyre elviselhetetlenebb terheket rótt az üzemeltetőkre.

Társaságunk vezetésének döntése alapján a költségek, illetve a környezetszennyezés csökkentése érdekében 2011-ben megvalósításra került a komplexum átállítása a faaprítékkal működő biomassza energiára, aminek következtében jelentősen csökkent a légkörbe kerülő szennyezőanyagok emissziója, pozitív hatást gyakorolva a város és a régió levegőminőségére.

Osztrák partnerek segítségével a kor színvonalán álló, a helyi igényeknek leginkább megfelelő berendezések kerültek üzembehelyezésre.

A két nagyteljesítményű kazán összesen 1,5 MW energiát képes előállítani, ami a hazánkban előforduló legzordabb időjárási körülmények között is fedezi az igényeinket.

A rendszer teljesen automatizált: - a szállítójárműről a tárolóba beborított faapríték adagolásától kezdve egészen a végfelhasználókig eljutó meleg vízig és fűtésig minden folyamat számítógép által vezérelt és optimalizált. A folyamatos üzem biztosítása érdekében 400 köbméternyi apríték elhelyezésére szolgáló táróló került kialakításra.

Az első évet leszámítva a természet kegyes volt hozzánk, mert enyhék voltak a telek. A beépített technológia nagyszerűen vizsgázott, igaz az említett időjárás mellett nem igen kellett maximális teljesítménnyel működtetni a kazánokat. A műszaki leírásokban előírt, fűtési szezonon kívüli időszakra tervezett, karbantartások időbeni, szakszerű elvégzésével a meghibásodások számát a lehető legalacsonyabb szinten tudtuk tartani. Az ennek ellenére bekövetkezett üzemzavarok elhárításában gyors, hathatós segítséget nyújtott a magyarországi márkaszervíz, így a hőenergia szolgáltatásunk folyamatos, zökkenőmentes volt.

A tüzelőanyag ellátásban stabil beszállítói kapcsolatok épültek ki, olyan faapríték gyártókkal, akik garantálni tudják a megfelelő minőséget évszaktól függetlenül, így járulva hozzá, hogy a nyári időszakra tervezett éves karbantartásokat követően a soron következő idényben is az igényeknek megfelelő ütemben és mennyiségben tudjuk biztosítani felhasználóinknak a fűtéshez és a használati melegvízhez szükséges biomasszából kinyert energiát.

Társaságunk a "Biomasszára alapozott távfűtőmű Gyömrőn" projekt megvalósításának finanszírozásához sikerrel pályázott Európai Uniós támogatásra, az Új Széchenyi Terv keretén belül, a KMOP-3.3.3.-11 Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése című pályázaton. Az elnyert támogatásának összege - 100.000.000 Forint.

Képgaléria